Mongolen protesteren tegen vermeende diefstal van kolen die aan China zijn verkocht
08 Dec 2022
ULAANBAATAR, Mongolië (AP) — Demonstranten die woedend waren over beschuldigingen van corruptie in verband met de kolenhandel van Mongolië met China, probeerden het Staatspaleis in de hoofdstad binnen te dringen en eisten ontslag van ambtenaren die bij het schandaal betrokken waren.
De Amerikaanse ambassade in Ulaanbaatar heeft maandag een waarschuwing afgegeven waarin staat dat honderden demonstranten zich tijdens het weekend in de vrieskou hadden verzameld op het Sukhbaatar-plein in de stad en naar de presidentiële residentie waren gemarcheerd.
De demonstranten scandeerden en zongen en stampten met hun voeten om warm te blijven. Ze eisten dat de regering ambtenaren ter verantwoording zou roepen voor de vermeende diefstal van 385.000 ton steenkool uit voorraden aan de grens van Mongolië met China.
De meeste demonstranten waren universiteitsstudenten en anderen tussen de 20 en 30 jaar oud, enkelen gehuld in traditionele dikke gewaden en sommigen hielden borden omhoog.
“Als je niet van je land houdt, waarom zou je dan een burger zijn?” zei een. Op een schoolbord dat door een ander omhoog werd gehouden, stond: "We willen waardig leven in ons land."
"Als de burgers in opstand komen, is het feest voorbij!" zei een ander.
De aantijgingen gaan over steenkool uit de Tavan Tolgoi-regio in de zuidelijke Gobi-woestijn die wordt ontgonnen door het staatsbedrijf Erdenes Tavan Tolgoi en twee andere bedrijven. Volgens berichten in de lokale media is ETT, dat genoteerd is aan de beurs van Mongolië, onder staatstoezicht geplaatst, zoals de Onafhankelijke Autoriteit tegen Corruptie van de regering onderzoekt.
De buitenlandse verkoop van Mongolië's enorme minerale rijkdommen, steenkool en andere hulpbronnen is een voortdurende bron van conflicten voor het land, waar bijna een op de drie mensen in armoede leeft. Naast de frustraties heeft de pandemie ervoor gezorgd dat veel Mongolen moeite hebben om rond te komen, met een inflatie van meer dan 15%.
Mongolië stapte begin jaren negentig over naar democratie na zes decennia communisme. Vreedzame protesten zijn niet ongebruikelijk in Ulanbaatar, waar ongeveer de helft van de 3,2 miljoen inwoners van Mongolië woont. In april demonstreerden duizenden jonge demonstranten op het Sukhbaatar-plein.
Verhaal gaat verderChina is de bestemming van het grootste deel van de export van steenkool, kasjmier, vee en andere hulpbronnen van het door land omgeven Mongolië.
In Peking zei een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken die werd ondervraagd over beschuldigingen dat steenkool was gestolen voor verkoop in China, dat ze niet op de hoogte was van die "specifieke situatie".
“China is een bevriend buurland van Mongolië en we geloven dat de Mongoolse regering de zaak naar behoren zal behandelen en onderzoeken. De bevoegde Chinese autoriteit zal de nodige assistentie verlenen zoals gevraagd door Mongoolse zijde in overeenstemming met wet- en regelgeving”, zei Mao.